Kendinizi mutlu, huzurlu, keyifli, depresif, terk edilmiş, kaygılı hissederken dinlediğiniz birçok şarkı zihninizde kaydedilir ve gelecekte aynı şarkıyı tekrar dinlediğinizde, geçmişte müziği dinlerken hissettiğiniz ruh halinizi hissetmenize sebep olabilir” Peki bunu nasıl yapar?

Zihin görsel ve işitsel bilgiyi depolar ve kaydedilen bu bilgi aynı şarkı tekrar çaldığı bazı durumlarda, sizin o an yaşadığınız önemli bir olayı (terk edilme vbz.) gözünüzün önüne gelmesini sağlayabilir bazen de olayı net hatırlamaksızın içinizde yoğun bir sıkıntı hissedebilirsiniz.

 

Tabi ki bu her durumda bu şekilde sonuçlanmaz.

Tüm şarkılar için bu şekilde sonuçlansaydı şarkı dinlemek katlanılmaz hale gelirdi. Şarkının bu derece etkisinin olabilmesi için bizi yoğun bir şekilde olumlu ya da olumsuz olarak etkileyen bir olayla eşleşmesi gerekecektir.

Bizi derinden etkilemeyen sevdiğimiz diğer şarkılar için çeşitli görüşler de mevcut. Benim en çok ilgimi çeken görüş ise dinlendikçe şarkıların kulağa daha iyi gelmesi. Yapılan araştırmada dinlenen şarkıya karşı başlangıçta nötr olan kişi, şarkıyı dinledikçe kulağına daha hoş gelmeye başlıyor.

Bu bilgilerin yanında şarkının bizdeki etkisini belirleyen diğer nitelikler ise, sevilen şarkıyı ilk dinlediğimiz yer, çevremizde kimler tarafından ya da hangi gruplar tarafından dinleniyor olduğu, kendimize yakıştırdığımız müzik tarzı ile ne kadar uyuşuyor gibi faktörlerdir” şeklinde konuştu.

Psikolog Barış Gürkaş, 2010 yılında Londsdale ve North’un niçin müzik dinleriz sorusunun psikolojik boyutunu araştırmak için 300 genç ile yaptıkları bir araştırmanın sonuçları ile ilgili olarak da şunları söyledi; “

Olumlu Ruh Hali Yaratmak: Katılımcılar tarafından en çok puanlanan sonuç bu olmuştur. Bizi eğlendirmesi, rahatlatması müzik dinlememizin en önemli sebebi olarak görülmekte.

Dikkati dağıtmak: Müzik can sıkıntısını geçirmemizi ve rahatlamamızı sağlar.

Olumsuz ruh hali ile başa çıkmamızı sağlar: Çökkün ruh halinde de bize destek olduğu
düşünülmekte. Kişiler arası ilişkilere katkısı: Müzik dinlerken diğer insanlarla iletişim kurmamızı sağlar.

Kimliklerimize Etkisi: Müzik çeşidiyle kendimizle ilgili bazı şeyleri ifade edebiliriz. Müzik türleriyle(Rock, klasik, pop) bile kişi hakkında kaba bir tahminde bulunabiliriz. Sonuç olarak, müziğe artık eskisinden daha rahat ulaşabiliyoruz ve hayatı zindan etmemek için müziği sıklıkla kullanıyoruz.”

Leave a reply